Що таке фрірайтінг

Що таке фрірайтінг

Активізувати діяльність мозку, знайти ідеальне рішення, прийти до правильних висновків можна по-різному. Кожна людина має в запасі кілька способів вийти з творчої кризи. Однією з таких методик є фрірайтінг. Free writing в перекладі з англійської означає «вільне письменство». Цей спосіб трохи схожий на мозковий штурм. Основне його завдання - пошук оригінального рішення проблеми, формування нових ідей і думок. Також фрірайтінг часто є дієвим способом розслабитися. Суть вільного письменства в тому, щоб записувати будь-які думки, які приходять вам в голову. Причому записувати механічно, не звертати уваги на стиль, граматику, зв'язність пропозицій. Ви повинні просто виплеснути словесний потік ідей на папір. Писати потрібно протягом 10-20 хвилин.

Ця методика вважається досить молодою, вона з'явилася в 70-х роках минулого століття. Фрірайтінг був детально описаний в роботах Пітера Елбоу, що займає пост професора англійської мови в Массачусетському університеті. Він випустив ряд книг, наприклад, «Сильний лист» («Writing With Power») або «Письменництво без сліз» («Writing Without Teachers»). В 90-х роках книги стали бестселерами, тому про техніку фрірайтінга дізналися багато. Тоді ця методика стала набувати величезну популярність. Також на популярність вільного письма вплинули книги Марка Леві «Фрірайтінг: сучасна техніка пошуку креативних рішень» і Джулії Кемерон «Шлях художника».

Переваги фрірайтінга

Багато рішень проблем лежать глибоко в підсвідомості, і людина не може витягти їх усвідомлено. Деякі ідеї втілюються на інтуїтивному рівні. За допомогою механічного письма ви здатні озвучити ці приховані ідеї, зафіксувати їх на папері і використовувати надалі.

Деякі порівнюють фрірайтінг з дефрагментацією комп'ютера. Цю процедуру необхідно проводити регулярно. Так і тут, за допомогою вільного листа ми звільняємо розумові можливості і ресурси. Вони дозволяють здобувати нові знання, отримувати свіжі емоції та незвідані відчуття.

що таке фрірайтінг_01.jpg

При вирішенні складних і масштабних завдань людина може стикатися з творчою кризою, зі стресом і апатією. Ми не знаємо, з чого почати, як взятися за складну проблему. В цьому випадку метод фрірайтінга дозволяє повернути інтерес до роботи, мотивацію і бажання вирішувати творчі завдання.

За допомогою вільного письма людина вчиться застосовувати нестандартні підходи, імпровізувати, знаходити унікальні ідеї. Часто ми застряємо в необхідності по багато разів перевіряти все, що зробили або написали. Фрірайтінг дозволяє позбутися цієї звички. Ви зможете бачити рішення, які раніше були недоступні.

Техніка фрірайтінга

Вільне письменство має багато спільного з техніками особистісного розвитку. Адже людина не лише відкриває для себе нестандартні шляхи вирішення, знаходить оригінальні точки зору, але і здатний сам ставати більш гнучким. Фрірайтінг розвиває в людині творчий потенціал. Наша особистість знаходить свободу, а думки - усвідомленість.

що таке фрірайтінг_02.jpg

Правила вільного письменства

Ефективність цієї методики може бути збільшена багатьма способами. У книзі Марка Леві було описано низку правил:

1. Не варто чекати від себе занадто багато. Якщо ви вирішили вичавити себе по максимуму, негайно отримати оригінальне рішення проблеми, то нічого не вийде. Не потрібно змушувати себе, варто розслабитися і спробувати використовувати свій потенціал на 90%.

2. Писати потрібно в швидкому темпі і не перериватися. У кожної людини є аналітична сторона мислення, яка змушує нас перевіряти написане. У техніці фрірайтінга це неприйнятно. Ви повинні генерувати слова і пропозиції без всяких перепон, щоб вивільнити приховані ідеї.

3. Пам'ятайте, що ви не займаєтеся письменницькою майстерністю, а робите це виключно для себе. Тому ніколи не можна себе обмежувати. Пишіть все, що приходить в голову, навіть якщо думки здаються вам дурними і недоречними. Також не можна виправлятися - НЕ закреслюйте слова, чи не правте орфографію і пунктуацію. Навіть якщо ви помітили помилку - пишіть далі. Не потрібно вибудовувати пропозиції по стилю. Просто будьте в потоці своїх думок і максимально точно фіксуйте їх.

що таке фрірайтінг.jpg

Фрірайтінгу потрібно приділяти близько 10-20 хвилин. Обмеженість часу стане хорошою мотивацією. Можна завести таймер, щоб точніше стежити за часом. Тоді ви зможете краще зосередитися на виконуваній роботі.

Для спрощення завдання можна задавати самому собі питання. Записуйте їх, так ви налаштовані на потрібну хвилю, побачите ті аспекти проблеми, які були приховані.

Думки, які у вас виникають, мають бути розвинені. Розвивайте їх, йдіть на кілька логічних кроків далі. У підсумку вас чекають неймовірні висновки.

По закінченні фрірайтінга потрібно зробити перерву. Потім прочитайте все, що ви написали. Краще зробити це вголос, щоб інформація сприймалася більш вірно. Виділіть ті частини написаного, які можна використовувати. Обов'язково запишіть будь-які питання, що з'явилися після прочитання. Також проаналізуйте текст на предмет свіжих і неординарних ідей, які допоможуть розібратися з поточними справами і проблемами.

Поради новачкам

Новачки в фрірайтінгі повинні звернути увагу на приклади відомих письменників. Ця методика була відома Рею Бредбері, Джею Конраду Левинсону, Тому Пітерсу або Елу Райсу. Навіть Микола Гоголь писав про це Володимиру Соллогуб, коли той скаржився на неможливість знайти натхнення. Гоголь радив взяти перо і папір і написати «мені сьогодні щось не пишеться». І якщо повторити цю фразу кілька разів, то в голову прийде хороша думка. Адже постійне натхнення зустрічається рідко, тому багато людей пишуть саме так.

Візьміть зошит і ручку, а потім задайте собі питання в письмовій формі. Або сформулюйте важливу проблему. Можна відповісти на наступні питання:

· Про що ви думаєте в цей момент?

· Розкажіть про свої відчуття або останніх справах, якими ви займалися.

· Розпишіть всі отримані на даний момент результати, всі зусилля, які були докладені для їх досягнення. Потім почніть описувати перспективи.

· Виплесніть на папір всі свої переживання. Вони можуть бути навіть самими незначними. Якщо не звертати на них уваги, то такі дрібниці можуть створювати серйозний психологічний дискомфорт. Розкажіть про них, тоді хвилювань стане менше.

· Увімкніть уяву. Для цього можна використовувати дитячі прийоми. Наприклад, опишіть ситуацію навпаки, що могло б відбуватися в паралельному всесвіті. Кішки бояться мишей, собаки тікають від кішок, президенти вибирають країну і так далі. Такий творчий і забавний метод допоможе позбутися від ступору.

Добавить мероприятие

Найди свое мероприятие

Тематика:
Город:
Найти
Подписка на новости: