Що таке креативність

Що таке креативність

Креативність - слово, яке сьогодні у всіх на вустах. Його можна зустріти як особисту характеристику, в більшості резюме людей різних професій (і не тільки творчих). За креативними людьми полюють великі компанії, ними захоплюються. Багато хто впевнений, що це якість в сучасному світі просто необхідність, однак, як і в чому його вимірювати, точно не знає ніхто.

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке «креативність» (поняття креативності) і хто такий «креативна людина», а вже в наступних, мною будуть наведені методи розвитку креативного мислення та вправи на розвиток креативності.

Креативність - це здатність створювати і знаходити нові оригінальні ідеї, відхиляючись від прийнятих схем мислення успішно вирішувати завдання нестандартним чином. Це бачення проблем під іншим кутом та їх вирішення унікальним способом. Креативне мислення це революційне і творче мислення, що носить конструктивний характер.

Креативне мислення має цінність в бізнесі, науці, культурі, мистецтві, політиці, - словом, у всіх динамічних життєвих областях, де розвинена конкуренція. У цьому і полягає її цінність для суспільства.

Наприклад, підприємцям креативність дозволяє побачити перспективу там, де здавалося б її вже давно немає. Якщо певна ніша заповнена конкурентами, вони можуть придумати що-небудь нове. Письменникам креативні здібності дозволяють знаходити оригінальні сюжети, від читання яких важко відірватися. Психологам креативність допомагає винаходити нові методи комунікації з клієнтами. Креативність учених є важливим фактором людського прогресу. А як важливий креативний підхід для таких професій як: інженер, дизайнер, PR агент, рекламщик (менеджер з реклами, рекламний агент ...) ... Креативність і творчість йдуть рука об руку.

Бути креативною людиною - значить володіти певними преференціями та перевагами в цьому світі, наприклад, вигідно відрізнятися від колег по роботі, бути більш цікавим співрозмовником (занудність і банальність – якості, непритаманні креативним особистостям), вміти знаходити несподівані рішення з важких життєвих ситуацій. Креативні люди більш врівноважені і терпимі до оточуючих, адже вони знають, що кожна людина бачить світ по-своєму.

Використовувати свої креативні здібності можна не тільки для створення нових цікавих ідей (для поліпшення життя або її окремих аспектів), а й для самовдосконалення та розвитку особистості в цілому. Будь-яке творче заняття допомагає нам знаходити особистісний сенс і осягати власні цінності. А це найважливіша духовна потреба людини, яка відрізняє його від інших живих істот.

Вивчаючи біографії та історії успішних людей, Девід Галенсон (економіст, дослідник) прийшов до висновку, що пік креативних здібностей може досягатися в будь-якому віці. Галенсон виділив два типи креативних особистостей. Одні, проявляють себе у всій пишності ще в призовному віці, інші ж, дозрівають дуже повільно, їх найвищі творіння і ідеї припадають на другу половину життя. Далі він наводить два яскравих приклади з обох груп:

Пабло Пікассо, який увійшов в історію мистецтва ще в ранньому віці, свої найдорожчі картини написав між 26 і 30 роками. Ось що художник говорив про своє креативному таланті - «Я рідко експериментував. Якщо мені було що сказати, я ніколи не шукав спосіб, як це зробити, а просто його знаходив ... ».

Прямо протилежний приклад - Поль Сезанн. Він почав малювати у 15 років, але тільки лише коли йому був 61 рік до нього прийшов успіх і особливий погляд. Сезан любив говорити - «В мистецтві я шукаю свій шлях».

Останній приклад явно свідчить про те, що розвинути в собі творчі здібності, креативність людина може в будь-якому віці. Однак багато хто з нас взагалі не готові визнати в собі творчий дар, в той час як здатність креативно мислити є у багатьох людей. Ці можливості або недооцінюються людиною, або зовсім не помічаються, і він вважає себе безнадійно пересічними.

Добавить мероприятие

Найди свое мероприятие

Тематика:
Город:
Найти
Подписка на новости: